Forum www.nml.fora.pl Strona Główna www.nml.fora.pl
Nowe Miasto Lubawskie, Forum nowomiejskie, NML
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nml.fora.pl Strona Główna -> Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
smiroman
Administrator
Administrator



Dołączył: 14 Gru 2005
Posty: 2158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Toruń/NML

PostWysłany: Pią 11:54, 11 Kwi 2008    Temat postu: Przepisy

Czynię to z nieukrywanym grymasem, ponieważ nie tak się umawialiśmy z funkcjonowaniem tego działu, ale mimo to zagryzam wargi i postanawiam rozruszać go trochę... zakładam temat, gdzie będziecie mogli podzielić się swoim doświadczeniem kulinarnym z innymi forumowiczami...

na początek moje sztandarowe danie - spaghetti po bolońsku....

500g makaronu (dowolny, byle nie nitka)
przecier pomidorowy lub pomidory z puszki (polecam Podravkę w kartoniku)
czosnek (3 ząbki lub kostka Knorra)
1 cebula
300g mięsa mielonego
oregano, bazylia
sól, pieprz
olej lub oliwa

Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy na lekko twardawy (WAżNE! wodę solimy dopiero w momencie gdy zacznie wrzeć - inaczej czas podgrzania wody do temp. wrzenia znacznie sie wydłuży, do wody polecam też wlać nieco oleju roślinnego, wówczas, zwłaszcza słabszej jakości makaron, nie powinien nam się posklejać)

cebulę kroimy w talarki (może być kostka) i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, lekko dusimy i następnie wrzucamy mięso mielone (najlepiej od razu je posolić i popieprzyć), gdy mięso się poddusi wrzucamy przecier lub pomidory i całość gotujemy jeszcze ok. 10 min dodając w międzyczasie czosnek, bazylię i oregano.

tak przygotowanym sosem polewamy makaron - całość można posypać utartym parmezanem.

SMACZNEGO!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez smiroman dnia Pią 11:55, 11 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kajoo
Administrator
Administrator



Dołączył: 18 Gru 2005
Posty: 4901
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: NML of course

PostWysłany: Pią 21:35, 11 Kwi 2008    Temat postu:

Ja tu krzyczę głośno, że warto spróbować przepisów Romka bo on gotuje przepysznie ! Smile))

Mój przepis na spaghetti?
* sos do spaghetti w słoiku
* zupka chinska

Sposób przyrządzenia :
Zalać sam makaron z zupki wrzątkiem, odczekać3 minuty, odcedzić.
Sos podgrzać na odrobinie oleju.
Dodać sos do makaronu i mamy spaghetti w najprostszej postaci Very Happy
(jeśli jesteście za bardzo leniwi to zamiast sosu można dodać ketchup - nie rozgrzewany Very Happy )




p.s. Romek, nie narzekaj. Była mowa o takim właśnie dziale by zadowolić wszystkich.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lina
Moderator
Moderator



Dołączył: 14 Gru 2005
Posty: 1464
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: NML

PostWysłany: Pią 21:45, 11 Kwi 2008    Temat postu:

mniam mniam

powiedzcie mi - jak się gotuje rosół aby nie był mętny? Już robiłam na setki sposobów i w 90% wychodzi mi mętny! Confused


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zbycho
Forumowicz
Forumowicz



Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 237
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kurzętnik

PostWysłany: Pią 22:53, 11 Kwi 2008    Temat postu:

a mi powiedzcie co zrobić żeby herbaty nieprzypalic bo zawsze jak robie to mi sie nieudaje...... xD

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez zbycho dnia Pią 22:54, 11 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
smiroman
Administrator
Administrator



Dołączył: 14 Gru 2005
Posty: 2158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Toruń/NML

PostWysłany: Nie 19:11, 13 Kwi 2008    Temat postu:

Lina napisał:
mniam mniam

powiedzcie mi - jak się gotuje rosół aby nie był mętny? Już robiłam na setki sposobów i w 90% wychodzi mi mętny! Confused


gdy woda zacznie wrzeć musisz na bieżąco zebrać szum (szumówką)


kolejną przyczyną może być, to, że za bardzo rozgotowujesz mięso - zalecam, byś gotowała rosół na małym ogniu - dłużej to trwa, ale wówczas z mięska wydobędzie się więcej aromatu...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez smiroman dnia Nie 19:12, 13 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
smiroman
Administrator
Administrator



Dołączył: 14 Gru 2005
Posty: 2158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Toruń/NML

PostWysłany: Śro 9:27, 19 Lis 2008    Temat postu:

Tym razem coś z kuchni francuskiej...

Quiche po prowansalsku



Przygotowanie: 40 min.

Kaloryczność: 170 kcal/porcja


Składniki na 8 porcji

• 20 dag mąki

• 10 dag masła

• 2 jajka

• mały bakłażan

• olej

• czerwona papryka

• cukinia

• cebula

• 4 ząbki czosnku

• bazylia

• 2 łyżki startego sera

• tymianek

• 0,5 szklanki śmietany

• sól

Etapy przygotowania

1. Z mąki, masła, soli i 3 łyżek wody zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schłodź godzinę w lodówce. Rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę . Ponakłuwaj i piecz 15 min w temp. 200C.

2. Warzywa oczyść, pokrój na plastry. Czosnek rozgnieć, usmaż z posiekaną cebulą na oleju. Dodaj resztę warzyw, smaż 15 min. Ostudź, dodaj śmietanę rozmieszaną z jajkami i serem. Wylej na podpieczony spód. Piecz 35 min w temp. 200C.

Źródło: Naj 36/2007
http://gotowanie.onet.pl/28960,0,1,quiche_po_prowansalsku,przepis.html



Pozwoliłem wprowadzić sobie pewną modyfikację do podanego przepisu, po pierwsze dodałem zamiast śmietany - kefir (bardziej dietetyczny) i zamiast masła - margarynę. Po drugie, pozwoliłem sobie dodać więcej papryki i zamiast czosnku naturalnego dodałem czosnek w kostce przyprawowej. Do tego odrobina mielonej papryki (ostrej i słodkiej) oraz trochę oregano (zamiast tymianku, bo akurat nie miałem). Jeszcze jedna uwaga - gdy podpiekacie wstępnie ciasto, uważajcie, by się nie przypaliło, ja zapomniałem obrócić blachę i w jednym z końców lekko się "wypiekło" Mimo to, efekt ostateczny był udany. Polecam wszystkim "na diecie" No i obowiązkowo z lampką białego bordeaux


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez smiroman dnia Śro 9:32, 19 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nml.fora.pl Strona Główna -> Dom Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin